Joves i Mobilitat
“Joves i Mobilitat” és un programa específic per a educadors que volen treballar la mobilitat segura amb alumnes d’ESO, cicles formatius i batxillerat. La campanya, impulsada per la Fundació RACC, proporciona als educadors i al professorat eines que els permeten reflexionar conjuntament amb els alumnes sobre seguretat viària i mobilitat.
Guanyadors de la 17ª edició
La 17a edició del concurs s’ha celebrat sota el títol “La convivència en mobilitat. Què en pensen els joves” i ha proposat que els joves reflexionin sobre la convivència entre tots els modes de transport i el nou model que s’està implementant a Catalunya (amb l’ús generalitzat de la bicicleta i els patinets elèctrics), i de com aquestes noves maneres de moure’ns estan influint en la nostra societat. Com a novetat d’enguany, destaca la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta edició ha registrat un rècord de participació, amb 1.385 alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà de tot Catalunya, 199 alumnes més que l’edició anterior (+18,7%). De fet, s’han presentat 1.511 treballs: 1.241 anuncis gràfics, 170 vídeos, 99 projectes de millora de seguretat viària i un projecte de centres docents, per la qual cosa suposa també l’edició amb més treballs presentats.
Els guanyadors i finalistes d’aquesta 17a edició del concurs són:
ANUNCI GRÀFIC
- Guanyadora: Noa Nogué, de 1er de BATX A de l’Institut Joan Mercader d’Igualada, pel treball “ESPAI SEGUR, ESPAI DE TOTS”.
- Finalista: Manel Morralla, de 4rt d’ESO A de l’Escola Cervetó de Granollers, pel seu treball “ENGRENATGES”.
PROJECTE DE MILLORA DE LA SEGURETAT VIÀRIA
- Guanyadors: Aniol Ferreres, Xavi Coca, Blanca Bengoechea, Ferran Reyes, de 4rt d’ESO B, de l’Escola Cervetó de Granollers, pel treball “Mural de conscienciació vial”.
- Finalistes: Qiqi Lei, i Nerea Arechua, de 1er de BATX A, de l’Institut Joan Mercader d’Igualada, pel treball “Optimització de la convivència a través de la millora de senyals”.
VÍDEO PER INSTAGRAM
- Guanyadores: Júlia Martínez i Àngela Miguel, de 4rt d’ESO B del Col·legi Claret de Sabadell, pel treball “CLARET B9”.
- Finalistes: Paula Castaño, Gabriela Labarri, i Ona Andreu, de 1er de BATX A de l’Institut Joan Mercader d’Igualada, pel treball “AIXÒ NO ÉS UN JOC”.
MILLOR CLASSE
- Guanyadors: 3er d’ESO B de l’Escola Anna Mogas de Granollers.
- Finalistes: 1er de Batx A, de l’Institut Joan Mercader d’Igualada.
PROFESSOR/A MÉS MOTIVADOR/A
- Guanyadora: Sílvia Oliveras Canals, de l’Escola Maristes Valldemia de Mataró.
- Finalista: Xiu Duset Santanach, de l’Institut Escola La Tordera, de Sta. Maria de Palautordera.
L’acte del lliurament de premis es va celebrar el dimarts 11 de juny i va comptar amb la participació del president del RACC, Josep Mateu; el director general del RACC, Xavier Pérez, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, la subdirectora general d’Ordenació Curricular del Departament d’Educació, Rita Ossó i el president de FGC Toni Segarra.
Objectius
A partir de les conclusions de l’estudi Joves i Conducció: un dret i una responsabilitat”, el RACC va desenvolupar una campanya amb l’objectiu de conscienciar els joves de la importància d’un canvi d’hàbits en temes de mobilitat i seguretat viària.
La iniciativa va incloure la creació del concurs Joves i Mobilitat, una proposta pedagògica organitzada pel RACC amb la col·laboració del Servei Català del Trànsit i el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que promou actituds i valors de mobilitat segura, sostenible i responsable.
Materials
La pàgina web Joves i Mobilitat conté una biblioteca de continguts de mobilitat, amb diferents propostes didàctiques pels educadors.
Concurs “Joves i Mobilitat”
En el marc del programa formatiu per a joves, des del curs 2007-2008 se celebra el concurs “Joves i Mobilitat”, impulsat per la Fundació RACC amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Dirigit a alumnes de secundària, batxillerat, i de grau mitjà de cicles formatius de centres escolars de Catalunya, així com als joves de 13 a 18 anys de casals i centres de lleure. El concurs proposa als joves que ofereixin la seva pròpia visió sobre diferents aspectes relacionats amb la mobilitat i la seguretat viària. Poden participar de manera individual o en grups de fins a quatre membres.
S’atorguen premis als millors projectes en les categories d’anunci gràfic, vídeo per a Instagram i projectes de millora de seguretat viària, així com al millor professor i un guardó col·lectiu a la millor classe. Com a novetat hi ha un reconeixement especial al centre més compromès amb la mobilitat segura i responsable dels seus alumnes. En les 16 edicions celebrades fins a la data han participat en el Concurs Joves i Mobilitat més de 22.600 joves.
Activitat reconeguda amb el segell de Qualitat Educativa de l’Ajuntament de Barcelona.