Project Description

Programa per conscienciar sobre mobilitat segura a joves de 13 a 18 anys

Visita la pàgina web

Joves i Mobilitat

“Joves i Mobilitat” és un programa específic per a educadors que volen treballar la mobilitat segura amb alumnes d’ESO, cicles formatius i batxillerat. La campanya, impulsada per la Fundació RACC, proporciona als educadors i al professorat eines que els permeten reflexionar conjuntament amb els alumnes sobre seguretat viària i mobilitat.

Guanyadors de la 15ª edició

Després de dos anys de restriccions per la pandèmia, el lliurament de premis de la 15a edició del concurs «Joves i Mobilitat» es va poder celebrar presencialment a la seu del RACC. De nou, aquesta edició ha comptat amb una extraordinària participació: 1.823 alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà de tota Catalunya han presentat 1.004 treballs, que van reflexionar sobre la protecció de la seguretat dels vianants.

La majoria de les propostes presentades al concurs han reflexionat sobre el rol dels vianants en la mobilitat amb l’objectiu de revalorar el fet de caminar i la seva projecció com a mitjà de transport que facilita una mobilitat sostenible i saludable. Els joves són actualment un dels segments de la població que més es desplaça a peu, ja sigui per anar a l’escola o l’institut, a fer esport o per gaudir de l’oci i del temps de lleure.

Els guanyadors i finalistes d’aquesta 15a edició del concurs ‘Joves i Mobilitat’ són:

ANUNCI GRÀFIC

  • Guanyadors: 2n de Batxillerat A de l’Institut Euclides de Pineda de Mar, pel treball “Sigues el canvi”.
  • Finalistes: 4t d’ESO B de l’Escola Pia de Mataró, pel treball “Petjades”.

VÍDEO PER INSTAGRAM

PROJECTE DE MILLORA DE LA SEGURETAT VIÀRIA

PROJECTE EDUCATIU EN MOBILITAT SEGURA D’UN CENTRE DOCENT

MILLOR CLASSE

  • Guanyadora: 3r d’ESO A de l’Institut Escola Pere Viver, de Terrassa.
  • Finalista: 3r d’ESO B de l’Institut de Navarcles.

PROFESSOR/A MÉS MOTIVADOR/A

  • Guanyadora: Xiu Duset, de l’Institut Escola La Tordera de Santa Maria de Palautordera.
  • Finalista: David Esteban de l’Institut Creu de Saba d’Olesa de Montserrat.

El lliurament de premis d’aquesta edició ha comptat amb la participació del president del RACC, Josep Mateu; el director de l’àrea de Mobilitat del RACC, Cristian Bardají; el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, i el sub-director general d’Ordenació Curricular del Departament d’Educació, Ramon Grau.

Objectius

A partir de les conclusions de l’estudi Joves i Conducció: un dret i una responsabilitat”, el RACC va desenvolupar una campanya amb l’objectiu de conscienciar els joves de la importància d’un canvi d’hàbits en temes de mobilitat i seguretat viària.

La iniciativa va incloure la creació del concurs Joves i Mobilitat, una proposta pedagògica organitzada pel RACC amb la col·laboració del Servei Català del Trànsit i el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que promou actituds i valors de mobilitat segura, sostenible i responsable.

Materials

La pàgina web Joves i Mobilitat conté una biblioteca de continguts de mobilitat, amb diferents propostes didàctiques pels educadors.

Concurs “Joves i Mobilitat”

En el marc del programa formatiu per a joves, des del curs 2007-2008 se celebra el concurs “Joves i Mobilitat”, impulsat per la Fundació RACC amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dirigit a alumnes de secundària, batxillerat, i de grau mitjà de cicles formatius de centres escolars de Catalunya, així com als joves de 13 a 18 anys de casals i centres de lleure. El concurs proposa als joves que ofereixin la seva pròpia visió sobre diferents aspectes relacionats amb la mobilitat i la seguretat viària. Poden participar de manera individual o en grups de fins a quatre membres.

S’atorguen premis als millors projectes en les categories d’anunci gràfic, vídeo per a Instagram i projectes de millora de seguretat viària, així com al millor professor i un guardó col·lectiu a la millor classe. Com a novetat hi ha un reconeixement especial al centre més compromès amb la mobilitat segura i responsable dels seus alumnes. En les 14 edicions celebrades fins a la data han participat en el Concurs Joves i Mobilitat prop de 19.700 joves.

Activitat reconeguda amb el segell de Qualitat Educativa de l’Ajuntament de Barcelona.