RACC Infotransit
Projecte dut a terme íntegrament per la Fundació RACC amb l’objectiu de desenvolupar un sistema global multicanal de predicció i informació de trànsit en temps real.
01/01/2009
Objectius
Per a milions de conductors és essencial conèixer l’estat del trànsit per a optimitzar el temps dedicat als desplaçaments que fan diàriament i evitar les situacions de congestió. Amb l’objectiu d’atendre aquesta demanda, el RACC es va proposar desenvolupar una eina que oferís la informació més fiable i en temps real a través de diverses plataformes de comunicació: aplicació per a telèfons mòbils, pàgina web i navegadors GPS.
El principal repte raïa a obtenir la informació que cobrís una xarxa molt extensa de carreteres principals i secundàries, i també zones urbanes de tot Espanya. Per a això va caldre obtenir múltiples fonts de dades (dades de cotxes flotants –‘floating car data’–, sensors de carretera, dades de navegadors connectats, aplicacions mòbils, etc.) i fusionar-les per a determinar mitjançant tècniques de mostreig estadístic quin és el temps mitjà de recorregut de cada tram d’aquesta extensa xarxa.
Els principals objectius del projecte Infotransit van ser:
- Desenvolupar els algoritmes de fusió de dades
- Determinar la velocitat mitjana i el temps de recorregut de la xarxa
- Calcular els llindars de congestió
- Desenvolupar un històric de dades per a crear un model de previsió segons diferents dies tipus
- Desenvolupar un motor de càlcul de rutes optimitzat segons l’estat del trànsit en temps real
Valoració
Infotransit recull actualment la següent informació pràctica per als conductors:
- Estat del trànsit al minut i previsions d’hora en hora
- Més de 1.000 càmeres de trànsit en temps real
- Incidències de trànsit
- Ubicació de tots els radars fixos d’Espanya
- Localització de les gasolineres més properes a la ubicaicó del vehicle, amb els preus dels carburants
La pàgina web de RACC Infotransit (http://infotransit.racc.cat) va aparèixer el setembre del 2009 i l’aplicació per a telèfons mòbils es va llançar el novembre del 2011. L’aplicació mòbil permet que els usuaris informin el RACC de les incidències localitzades a la carretera.
Projecte desenvolupat entre els anys 2009 i 2011.