Objectius

En un espai públic limitat i cada vegada més compartit, a Barcelona cada dia hi ha 6,1 milions de desplaçaments interns i de connexió (segons l’EMEF-2021). La finalitat d’aquest estudi és ajudar a evitar les friccions entre usuaris, que poden comportar un augment del risc d’accidents i ensurts, així com reflexionar sobre el grau de compliment de les normatives i codis de circulació de cada mode de transport.

L’estudi dona continuïtat a l’Auditoria RACC de Convivència que el Club va presentar el 2017 i va en la línia d’afavorir la convivència i garantir la seguretat de tots els usuaris, especialment dels més vulnerables.

Per desenvolupar l’estudi, el RACC ha realitzat més de 25.000 observacions a usuaris en punts representatius de la ciutat i ha fet 2.000 enquestes amb l’objectiu de millorar el respecte a la mobilitat a la ciutat.

Conclusions

Entre les conclusions de l’estudi destaquen les següents:

  • La majoria dels usuaris consideren que les diferents velocitats i prioritats de circulació fan molt complicat moure’s a Barcelona (65%) i que la ciutat no està preparada per fer conviure tants modes de transport en un mateix espai (66%).
  • 8 de cada 10 pensen que falta civisme, en general, en la mobilitat a la ciutat i que no hi ha respecte entre els usuaris dels diferents modes de transport.
  • Els ciutadans se senten més segurs quan es desplacen amb cotxe (76%) o a peu (65%) i més vulnerables quan ho fan en bicicleta (34%) o VMP (29%).
  • 1 de cada 4 usuaris de patinet o bici afirmen haver tingut un ensurt o accident en el que portem d’any. En el cas dels vianants, 1 de cada 7.
  • L’excés de velocitat, la manca de respecte pels senyals, l’escàs ús d’indicadors de canvis de carril o girs i la invasió d’espais exclusius d’altres són els comportaments de risc més comuns de tots els modes de transport.
  • Cruïlles, rotondes i zones pacificades s’identifiquen com els punts clau de
    conflicte.

Recomanacions

El RACC considera que cal actuar en dos vessants. Per una part cal que l’Ajuntament millori la gestió de l’espai públic, que actualment genera confusió i sensació de inseguretat, i per altra banda cal que els ciutadans millorin el seus comportament.

El Club creu que també és necessari que les administracions acompanyin als usuaris i fomentin la convivència i el respecte, amb campanyes de conscienciació, formació i controls quan siguin necessaris.

Veure recomanacions completes al document adjunt.