Anàlisi de la seguretat viària de la micromobilitat a l’àmbit metropolità de Barcelona

El RACC, en col·laboració amb la FIA, desenvolupa un projecte d’anàlisi de la seguretat viària de la micromobilitat a l’àmbit metropolità de Barcelona.

25/01/2024

Objectius

Més enllà de la seguretat en la micromobilitat d’àmbit privat, el projecte planteja posar el focus en la motocicleta i la bicicleta compartides, ja que aquest 2024 s’ha posat en marxa la bici compartida metropolitana coneguda com a AMBici i es preveu també la posada en marxa de la moto elèctrica compartida metropolitana.

El projecte pretén identificar factors i elements clau en la seguretat d’aquests modes de micromobilitat, determinant indicadors per fer un seguiment del desplegament d’aquests serveis de sharing, més enllà de la formació proporcionada per l’administració.

Metodologia

El projecte es durà a terme en tres fases:

Fase 1
Durant les darreres setmanes el RACC, ha organitzat un seguit de workshops amb operadors de serveis de sharing, tant públics com privats, així com amb municipis de l’àmbit metropolità de Barcelona. L’objectiu, més enllà de conèixer de primera mà la seva perspectiva en la seguretat viària de la micromobilitat, ha estat identificar indicadors clau. Els participants han estat representants d’operadores i ajuntaments com Bicing, AMBici, Cooltra, Yego, Asociación y Bicicletas de España (AMBE), Light Mobility Cluster, Ajuntament de Badalona, Ajuntament de Cornellà i Ajuntament de l’Hospitalet.

Fase 2
Durant les properes setmanes, el RACC donarà veu, a través d’una enquesta, als usuaris de bicicletes i motos de sharing per conèixer de primera mà la seva realitat a nivell de seguretat viària. L’enquesta preguntarà, sobretot, sobre aquells aspectes treballats als workshops amb operadores i ajuntaments.

Fase 3
Finalment, el Club divulgarà les conclusions de l’estudi i analitzarà com extrapolar les conclusions extretes a l’ àmbit metropolità de Barcelona a d’altres metròpolis europees. En aquesta fase es donarà visibilitat a tothom que hagi participat de l’estudi.

Workshops de la fase 1 del projecte.