Informe. Balanç de sinistralitat Setmana Santa 2025
L’evolució de la sinistralitat viària en el primer trimestre del 2025 presenta una situació d’estancament respecte a l’evolució dels últims anys, amb xifres de mortalitat pròpies de deu anys enrere. A diferència d’anys anteriors, destaca l’important ascens de la mortalitat en les carreteres catalanes.
30/04/2025

Espanya: sinistralitat a l’alça durant el primer trimestre
Aquesta Setmana Santa han mort a les carreteres espanyoles un total de 26 persones, dues menys que el mateix període de l’any passat, malgrat l’increment d’un 8,4% en el nombre de desplaçaments (fins als 16,7 milions). En el conjunt del primer trimestre de l’any, han mort 257 persones a la xarxa viària espanyola, dues més que l’any passat (augment del 0,8%). Aquesta xifra de mortalitat és la més elevada des del 2015.
L’informe analitza les dades de sinistralitat per tipus de via, vehicle o comunitat autònoma. En l’anàlisi detallada destaca especialment el notable descens del número de morts en motocicleta, que contrasta amb el significatiu augment de la resta d’usuaris vulnerables (ciclomotors, bicicletes i vianants). Destaca també que el 50% de víctimes mortals que viatjaven en turismes i furgonetes aquesta Setmana Santa no portaven cordat el cinturó de seguretat.

Catalunya: una evolució diferent
L’evolució a Catalunya ha estat diferent de la resta d’Espanya: durant el primer trimestre de l’any s’han registrat 13 morts més (increment d’un 46,4% respecte el 2024). Com en el cas d’Espanya, aquestes xifres s’acosten a dades de deu anys enrere, trencant la tendència descendent dels últims anys.

Conclusions
L’informe defineix l’evolució de la sinistralitat viària en 2025 com una situació de “estancament”. En les seves conclusions, constata que l’any 2025 ha començat malament en termes de sinistralitat viària i recorda que els objectius de reducció de víctimes mortals i ferits greus en la carretera només seran assolibles amb un enfocament de sistema segur, que es recolzi en tres pilars imprescindibles al mateix temps: usuaris, vehicles i infraestructures.
Veure dades detallades i conclusions completes en la documentació adjunta.