Jornada: contaminació i qualitat de l’aire

La seu del RACC a Barcelona va acollir la presentació del "Balanç de qualitat de l'aire de Catalunya (2012)" i l’"Estudi dels costos operatius i ambientals de les flotes d'empresa".

16/05/2013


Conclusions

El "Balanç de qualitat de l'aire de Catalunya" constata que les àrees de Barcelona i del Vallès-Baix Llobregat continuen superant els valors límits anuals d'òxids de nitrogen, amb una lleugera tendència a la millora. En l'àmbit de tot Catalunya la qualitat de l'aire durant l'any 2012 ha estat, en general, bona. Per afavorir la millora de la qualitat de l'aire dels municipis amb una forta intensitat de trànsit la Generalitat reclama participar en la definició dels criteris del nou impost de circulació.

Per la seva banda, l'estudi del RACC sobre els costos operatius i ambientals de les flotes conclou que els vehicles elèctrics i híbrids amb gasolina són competitius per al sector del taxi, el gas vehicular és la millor opció per a les petites furgonetes de repartiment, i el gasoil amb sistemes de filtratge de la contaminació és el més eficient, econòmicament parlant, per als vehicles comercials de representació.

A la jornada també es va presentar el "Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire a l'àrea metropolitana de Barcelona", que destaca la creació d'una nova categoria d'ecoetiqueta. Aquesta nova etiqueta servirà per identificar les flotes ambientalitzades que permeten reduir la contaminació atmosfèrica a les aglomeracions urbanes.

Finalment, la nova "Guia de compra verda de vehicles" facilita la presa de decisió dels consumidors ja que té en compte els criteris ambientals tant en el moment de la compra com durant l'ús i el manteniment.

Programa

10.30 h – Acreditació

11 h – Benvinguda

  • Xavier Ruestes, mànager de Programes de la Fundació RACC.
  • Assumpta Farran i Poca, directora general de Qualitat Ambiental.

11.30 h – Presentació del “Balanç de qualitat de l'aire”

  • Assumpta Farran i Poca, directora general de Qualitat Ambiental.
  • Moderador: Alfons Perona, Perona Mobilitat..

12 h – El distintiu de garantia de qualitat ambiental per a flotes de vehicles

  • Mª José Sarrias, cap del servei de Qualificació Ambiental.

12.30 h – Nova “Guia de compra verda de vehicles”

  • Josep Esquerrà, Ecoinstitut.

13 h – Lliurament de certificats del distintiu de flotes de vehicles a les primeres organitzacions que l'han aconseguit

  • Assumpta Farran i Poca, directora general de Qualitat Ambiental.

13.30 h – Presentació: "Els costos operatius i ambientals de les flotes d'empresa, el potencial de canvi a un model més sostenible"

  • Antoni Lladó, col·laborador del RACC

14 h – Cloenda

  • Pere Padrosa, director general de Transports i Mobilitat.