Auditoria. Senyalització d’orientació a Barcelona

L’anàlisi de 57 itineraris a la ciutat de Barcelona conclou que la senyalització d’orientació obté un aprovat just, amb la continuïtat com a principal factor a millorar.

14/03/2012


Objectius

L’estudi ‘Senyalització d’orientació a Barcelona’, englobat en la col·lecció ‘Auditories de mobilitat’, ha revisat si la senyalització d’orientació en aquest ciutat compleix les funcions bàsiques per a les quals ha estat dissenyada.

Les auditories de senyalització d’orientació urbana analitzen els quatre aspectes següents:

  • Continuïtat (40% de la valoració final): que qualsevol persona pugui arribar a la seva destinació seguint les indicacions sense perdre’s pel camí.
  • Comprensió (30%): que l’usuari entengui el missatge que està senyalitzat.
  • Visibilitat (25%): que els senyals i el seu contingut siguin perfectament visibles.
  • Manteniment (5%): que la senyalització estigui en bon estat de conservació.

Conclusions

La senyalització d’orientació a la ciutat de Barcelona obté 3 estrelles RACC (65 punts sobre 100). Les conclusions de l’auditoria indiquen el següent:

  • Barcelona disposa d’una senyalització que pot considerar-se acceptable, però que està obligada a millorar com a ciutat capital que rep cada dia milers de persones no residents.
  • Els resultats obtinguts apunten a la necessitat de millorar la continuïtat dels itineraris (41% de puntuació). Les interrupcions sobtades de comunicació a l’usuari per manca de senyals en llocs estratègics, o per una tendència a començar a senyalitzar massa a prop de la destinació, fan que la probabilitat de desorientació sigui elevada.
  • La comprensió obté una puntuació acceptable (66%), per sobre de la mitjana, especialment per la distància correcta entre senyals i la seva col·locació. Els aspectes a corregir en aquest factor són els panells amb excés d’informació, especialment a les entrades de la ciutat, i la manca de pictogrames en algunes destinacions.
  • Els factors de visibilitat i manteniment obtenen una valoració general molt bona en el global de l’estudi (82% i 81%, respectivament), malgrat alguns casos particulars.
  • Els usuaris enquestats centren les reclamacions de millora en aspectes com la continuïtat i, de manera més reduïda, en la comprensió.

Recomanacions

Les conclusions de l’auditoria inclouen les següents recomanacions generals:

  • Aprofitar i coordinar més la senyalització urbana amb l’aparcament públic disponible, especialment en llocs de major afluència, i també la senyalització periurbana que adreci els visitants cap a aparcaments de dissuasió de baix cost i alta connectivitat modal, cosa que ajudaria a evitar trànsit intern a la ciutat.
  • Augmentar de manera general la distància des de la qual es comença a senyalitzar, respecte de la destinació final, i aplicar un protocol de comprovació a tots els desviaments per a certificar a l’usuari que va en la direcció correcta.
  • Revisar els panells dels accessos a Barcelona, perquè contenen massa línies d’informació. Una possible mesura seria la inclusió d’altres panells a una distància mínima de 100 metres.
  • Habilitar un pictograma identificador dels elements culturals relacionats amb Antoni Gaudí per a incorporar-lo a la senyalització de la Sagrada Família o el Parc Güell.