Article: La formació del conductor, quan l’experiència no sempre és un grau

L’article reflexiona sobre una qüestió poc tractada en analitzar la sinistralitat viària d’un país: l’impacte de la crisi sobre l’accés de la població al permís de conduir.

29/05/2014


Objectius

L'article arrenca de la premissa que els conductors experimentats –especialment si han obtingut el permís en l'edat adulta– tendeixen a minimitzar el risc i a abandonar conductes preventives. Així, analitza la relació entre l'experiència al volant i el risc d'accidentalitat a partir dels següents paràmetres principals:

  • Evolució del nombre de permisos de conduir expedits per edat
  • Evolució del nombre de permisos de conduir expedits a joves de 18 a 24 anys
  • Relació entre la implicació en un accident i l'antiguitat del permís

Conclusions

A partir de les xifres analitzades, l'article conclou que la seguretat viària tendeix a augmentar a mesura que augmenta l'antiguitat del permís de conduir. Tot i això, l'anàlisi de dades assenyala també que l'excés de confiança o l'abandonament de conductes preventives semblen actuar negativament sobre el conductor amb un cert nivell d'experiència, sobretot si ha obtingut la llicència a l'edat adulta. Per això, qualifica de "preocupant" el fenomen de retard de l'edat d'obtenció del permís de conduir.
 
L'article insisteix en la necessitat de considerar la formació del conductor com un procés al llarg de la vida: "Les percepcions dels riscos semblaria que disminuïssin amb el pas dels anys i l'experiència acumulada. Probablement no seria útil recuperar d'alguna manera la sensibilitat per la conducció més enllà del moment de l'obtenció del permís de conduir".