Estudi. Enquesta de coneixements de primers auxilis en accidents de trànsit
Arran dels resultats d’una enquesta d’EuroTEst sobre el coneixement dels ciutadans en primera auxilis, el RACC i Creu Roja demanen que la formació en primers auxilis sigui obligatòria a l’ESO.
19/03/2013
Objectius
Més del 50% de les víctimes d’accidents a carretera a Europa moren durant els primers minuts després de l’accident. Aquesta xifra es podria reduir dràsticament si qualsevol ciutadà que arribés primer al lloc de l’accident sabés proporcionar primers auxilis de manera adequada durant aquests minuts crucials fins a l’arribada dels equips de salvament.
Quant saben els conductors europeus de primers auxilis? Són suficients aquests coneixements per a una intervenció ràpida i competent? Per a respondre aquests dubtes, el RACC i els clubs d’automòbils europeus associats en el consorci EuroTest han fet una enquesta a 14 països europeus (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Portugal, Sèrbia, Suïssa i Txèquia). El RACC ha fet l’enquesta entre conductors catalans. En el projecte, hi ha col·laborat Creu Roja Internacional.
Més de 8 de cada 10 morts per accident de trànsit es produeixen durant l’hora posterior a l’accident, fonamentalment a causa d’obstrucció de vies aèries o a pèrdua del volum sanguini circulant.
Conclusions
La conclusió principal de l’estudi és el desconeixement de la majoria de conductors sobre com actuar en cas d’haver de prestar ajuda. Així, un terç dels conductors europeus no se senten amb la confiança suficient per a poder prestar primers auxilis i només un 18% sap què fer si és el primer a arribar al lloc de l’accident.
Catalunya se situa a la cua d’Europa en aquesta qüestió:
- El coneixement teòric bàsic de primers auxilis és gairebé inexistent, reduït majoritàriament a aquelles persones que el necessiten en el seu àmbit professional.
- Gairebé la totalitat de catalans es declara incapacitat per a actuar en cas d’emergència, perquè no sap fer l’avaluació de l’escenari i comprovació de l’estat de les víctimes (consciència, respiració, hemorràgies).
Els resultats d’Espanya són semblants als registrats a Catalunya: més d’un terç dels conductors espanyols no se senten amb confiança per a prestar primers auxilis i, en aquesta situació, prop d’un 43% no hagués fet ni tan sols la trucada d’emergència.
Recomanacions
Davant el desconeixement generalitzat sobre com actuar en cas d’accident…
- El RACC i Creu Roja demanen a les administracions competents la inclusió de la formació generalitzada sobre primers auxilis ja a l’educació secundària obligatòria (ESO i cicles formatius). Aquesta mesura de formació és fonamental per a reduir les incapacitats dels futurs conductors.
- Aquesta formació s’ha de basar en mètodes formatius de gran qualitat, perquè siguin coneixements fàcils d’assimilar i que perdurin en el temps. És fonamental l’adquisició d’aptituds teòriques i pràctiques.
- Davant el desconeixement de la ciutadania, el RACC i Creu Roja també demanen als governs central i autonòmics que impulsin campanyes de conscienciació de la importància d’adquirir-los.
El RACC y JANÉ recuerdan que el criterio más importante para el correcto uso del SRI es el peso y la talla del niño, no tanto su edad. Además, recomiendan educar y concienciar a los niños sobre el uso de SRI, motivando al niño para la colaboración al sentarse en este dispositivo.