Estudi comparatiu de sistemes de retenció infantil (maig 2017)

L’edició de maig del 2017 de l’estudi comparatiu de sistemes de retenció infantil (SRI) ha analitzat 42 cadiretes diferents de tots els grups de pes, incloent-ne 13 de la nova normativa “iSize”.

19/05/2017

Objectius

Des de l’any 2000, el RACC ha publicat almenys un cop l’any l’estudi comparatiu de sistemes de retenció infantil (SRI) de tots els grups de pes que es comercialitzen a Espanya (0, 0+, I, II i III). El 2014 l’estudi va començar a analitzar cadiretes comercialitzades sota la normativa “i-Size”, que actualment conviu amb la regulació anterior.

Els estudis realitzats pels automòbil clubs i ICRT (International Consumer Research and Testing) sobre els sistemes de retenció infantil (SRI) s’han convertit en una guia pràctica i actualitzada per als pares en el moment d’adquirir un SRI.

Els principals criteris d’avaluació de l’estudi són:

  • Seguretat (50% de la valoració final): protecció en cas d’impacte frontal, protecció en cas d’impacte lateral, guiatge del cinturó/ajust a la mida, estabilitat al seient del vehicle i suport del cap.
  • Facilitat d’ús (40%): risc d’ús incorrecte, cordat/descordat del cinturó de l’infant, instal·lació i extracció de la cadireta, modificació de la cadireta (esforç per adaptar-la a un infant més petit o més gran) i instruccions.
  • Ergonomia (10%): suport de les cames, encoixinat i visibilitat per a l’infant.
  • Anàlisi de substàncies nocives.
L’estudi inclou la realització de proves de xoc, de major rigor que les exigides per a l’homologació oficial, així com l’anàlisi de cada SRI per part de professionals independents. Així en resulta una valoració final de cada cadireta segons el barem següent: “molt bé”, “bé”, “satisfactori”, “acceptable” i “malament”.

Comparativa

Els resultats atorguen una qualificació de “satisfactori” a 24 dels models analitzats, “acceptable” a 10 models, “insatisfactori” a dos models i “molt insatisfactori”, a cinc. Entre les principals deficiències d’aquests últims destaquen la presència de substàncies tòxiques i una protecció poc adequada en, principalment, casos d’impactes frontals.

Cal assenyalar, no obstant això, que totes les cadiretes analitzades es troben disponibles al mercat i, per tant, han superat els requisits legals per a la seva comercialització.

Com a novetat, aquesta edició de l’estudi ha analitzat una cadireta plegable (Mifold Grab-and-Go), que no pot considerar-se un SRI estàndard però ha estat inclòs en la recerca davant la gran quantitat de preguntes dels usuaris sobre la seguretat que ofereix. Les conclusions assenyalen que, com la resta d’elevadors sense respatller, no ofereix cap protecció en cas d’impacte lateral.

 

Més informació

 Estudi comparatiu de sistemes de retenció infantil (maig 2017)
 Consultar avís legal
 Metodologia de l’estudi