Estudi. Usos incorrectes dels sistemes de retenció infantil (SRI) i les seves conseqüències
Segons el VII Estudi RACC-JANÉ, que ha analitzat les males pràctiques en l’ús dels sistemes de retenció infantil (SRI), conclou que el 36% de les cadiretes es fan servir malament.
21/11/2012
Objectius
El RACC i JANÉ, empresa pionera en l’anàlisi de l’accidentalitat infantil a través d’un laboratori d’investigació propi, han dut a terme un estudi per a identificar les males pràctiques en el muntatge i la instal·lació dels SRI i determinar les conseqüències d’aquestes males pràctiques.
La investigació integra dues metodologies de treball: un estudi observacional i assajos en laboratori. L’estudi observacional s’ha fet en zones de lleure, hospitals i escoles de Barcelona i Madrid, i inclou les tasques següents:
- Entrevista presencial amb el/la conductor/a del vehicle.
- Observació i avaluació in situ de com s’instal·la i es subjecta el SRI i el nen per a detectar els errors que es cometen amb més freqüència.
- Determinació dels casos de mal ús més importants, tant pel que fa a la lesivitat que pot provocar en el nen, com a la freqüència amb què s’han detectat les observacions.
Posteriorment es van fer assajos de xoc en laboratori dels quatre casos més importants per a analitzar la gravetat produïda pel mal ús del SRI.
Aquest treball se situa en el marc de col·laboració que RACC i JANÉ duen a terme des del 2003 en el camp de la investigació en temes de mobilitat i seguretat viària infantil.
Conclusions
Les conclusions de l’estudi determinen que, malgrat que hi ha un bon comportament i conscienciació pel que fa a l’ús dels SRI dins el vehicle (90%), encara hi ha un desconeixement elevat en relació a l’ús correcte d’aquests dispositius:
- Malgrat que està prohibit, un 10% dels progenitors admeten que, de vegades, circulen amb nens/es sense un SRI a bord.
- Un 36% de les cadiretes observades presentava algun tipus de mal ús per part dels pares (mala col·locació del nen i/o mala instal·lació del SRI).
- El major índex de mal ús es troba en el grup 0+, amb un 43,6% d’infants mal col·locats a la cadireta.
- Hi ha mal ús en un 23% dels casos en què es prova l’SRI abans de comprar-lo, xifra que augmenta fins a un 36% quan no es fa la prova prèvia a la compra.
- Entre els pares que no revisen la instal·lació mai, hi ha un 47% dels nens mal col·locats a la seva cadireta. Els pares que revisen a diari el SRI només cometen errors en un 22% dels casos
Recomanacions
L’estudi inclou una sèrie de consells bàsics als pares per a intentar evitar aquests mals usos:
- Comprovar que el sistema és adequat per al cotxe fent una prova abans de fer la compra.
- Revisar la instal·lació amb la major freqüència possible i entre els dos progenitors.
- Assegurar-se que el cinturó o arnès s’ajusten al nen, evitant la folgança, i que els cinturons estan ben guiats en la fixació del SRI al cotxe.
- En el grup I el sistema ISOFIX és el més recomanable perquè és més fàcil d’instal·lar i proporciona més seguretat en cas d’impacte. És important destacar que pràcticament no s’han trobat mals usos quan es disposa d’ISOFIX.
El RACC i JANÉ recorden que el criteri més important per al correcte ús del SRI és el pes i la talla del nen, i no tant la seva edat. A més, recomanen educar i conscienciar els nens sobre l’ús del SRI, motivant-los perquè col·laborin a l’hora de seure en aquest dispositiu.