Estudi. Green NCAP lliura els primers premis LCA

Green NCAP ha presentat els quatre primers models guanyadors del premi Life Cycle Assessment (LCA), que reconeix els automòbils de cinc estrelles amb menor impacte climàtic durant tota la seva vida útil. Els models premiats han estat el Dacia Spring, l’ORA Funky Cat, el Renault Megane E-Tech elèctric i el Tesla Model 3.

19/10/2023

Resultats

Els premis Life Cycle Assessment (LCA) suposen la primera vegada que Green NCAP premia als cotxes en funció de l’avaluació del cicle de vida, una nova metodologia que mesura l’impacte real dels vehicles sobre el medi ambient al llarg del cicle de vida complet de cada model.

Anteriorment, els test Green NCAP es basaven en l’avaluació de l’eficiència energètica i les emissions dels automòbils en condicions reals de circulació. La nova metodologia no substitueix el sistema d’avaluació anterior, sinó que el complementa per oferir una valoració més completa de l’impacte ambiental dels vehicles: des de l’extracció de les matèries primeres per a fabricar els seus components fins al final de la seva vida útil i el seu reciclatge.

El premi LCA s’atorga únicament als vehicles de cinc estrelles, provats des de 2022, amb millor acompliment en LCA. Es tracta de vehicles amb emissions totals de gasos d’efecte d’hivernacle durant el seu cicle de vida iguals o inferiors a 120 g CO2 eq./km.

Els quatre models que han rebut el premi LCA són:

  • Dacia Spring
  • ORA Funky Cat
  • Renault Megane E-Tech elèctric
  • Tesla Model 3

Objectius

El RACC, a través de Green NCAP, avalua periòdicament diferents models d’automòbils per determinar les seves emissions i l’eficiència energètica, examinant el seu rendiment en condicions reals de circulació i amb proves més estrictes que les exigides legalment als fabricants. La finalitat de Green NCAP és promoure la fabricació de vehicles menys contaminants, més eficients i que suposin un major estalvi de combustible. Per aconseguir-ho, proporciona informació independent i rigorosa als usuaris i incentiva els fabricants perquè desenvolupin automòbils més sostenibles. Per realitzar aquests darrers tests, a més, el mètode d’avaluació de les emissions s’ha actualitzat per avaluar amb un enfocament més ampli l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

Green NCAP és una iniciativa internacional impulsada per administracions públiques, universitats i clubs de mobilitat. Entre els seus participants es troben el RACC, com a membre de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA), i fins a una vintena d’organitzacions i laboratoris independents de 8 països d’Europa. Green NCAP està emparat pel Programa Europeu d’Avaluació d’Automòbils Nous (Euro NCAP, per les seves sigles en anglès) que gaudeix d’un elevat prestigi i reconeixement mundial ja que avalua la seguretat dels vehicles des de fa més de 20 anys.

Més informació