Estudis de la qualitat de l’aire
A qui s’adrecen
Mesurament de la qualitat de l’aire per administracions…
Servei dirigit principalment a les administracions, amb l’objectiu de facilitar les accions següents:
• Prendre decisions: saber on cal aplicar mesures.
• Conèixer les conseqüències de les accions dutes a terme per millorar la qualitat de l’aire.
• Valoració de l’impacte ambiental local de situacions especials (factors meteorològics, esdeveniments puntuals, etc.) per prendre, si es considera necessari, mesures extraordinàries.
Metodologia
La Fundació RACC col·labora amb les administracions per detectar quin tipus d’estudi és el més adequat depenent de les seves necessitats. El tipus d’estudi determinarà el tipus d’indicador a mesurar, la freqüència d’amidaments i les ubicacions més adequades.
A partir de l’anterior, es comencen a realitzar els mesuraments dels diferents contaminants en temps real (NOx, PM, O3, etc.). Aquest tipus d’amidament permetrà segmentar la qualitat de l’aire per hores del dia, dies de la setmana o tipus de dia (esdeveniments, pluja, etc.).
Aquesta informació permetrà prendre decisions, amb el seu corresponent pla d’acció, amb el suport de dades. L’impacte d’aquestes decisions podrà valorar-se mitjançant un calendari de seguiment de l’evolució de la qualitat de l’aire a partir de les accions.
Casos d’èxit
Creació d’un visor on line amb informació sobre les ZBEs a Espanya per a conductors professionals, en col·laboració amb ASTAC Condal (2024)
A Espanya, un total de 149 municipis estan afectats per la Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que estableix que els municipis de més de 50.000 habitants (20.000 en el cas de Catalunya) hauran d’adoptar mesures per reduir les emissions derivades de la mobilitat. Actualment (juny de 2024), només algunes d’aquestes ciutats, com Barcelona, Madrid o Bilbao, ja tenen implementades Zones de Baixes Emissions (ZBEs).
L’objectiu del projecte és millorar la informació i reduir les dificultats de gestió dels conductors professionals a l’hora de circular per tot el territori, considerant que les condicions i característiques de les ZBEs no són uniformes. Així, es planteja la creació d’un visor on line que permet consultar tota la informació sobre les ZBEs a Espanya (accessos, horaris, exempcions i sancions), de forma clara i senzilla, per poder garantir la circulació correcta de vehicles.
Aquesta tasca de documentació també permetrà controlar el nivell d’implantació de les ZBES a Catalunya i Espanya, i analitzar la repercussió que pot tenir en el sector del transport de mercaderies per carretera i en la mobilitat en general.
Més informació:
Projecte desenvolupat en col·laboració amb ASTAC Condal i amb el recolzament del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.