Informe. Evolució del trànsit i la sinistralitat a l’AP-7

Un informe del RACC sobre la situació actual de l’AP-7 constata l’increment del trànsit i les congestions, així com l’augment de la participació de camions en accidents greus i mortals. La recerca conclou que aquesta via es troba al límit de la seva capacitat, en una situació que exemplifica el retard de les inversions en mobilitat a Catalunya.

27/03/2025

Situació actual

En l’anàlisi de la situació actual de l’AP-7, l’informe assenyala dues conclusions principals:

  • Increment del trànsit i augment de les congestions: com a conseqüència principalment de l’alliberament dels peatges en 2021 i l’augment la mobilitat per la millora de l’economia. Aquesta situació, combinada amb l’augment d’avaries mecàniques per l’envelliment del parc automobilístic, provoca que qualsevol incidència provoqui retencions importants. Aquesta congestió es concentrava anteriorment en el tram central (Granollers-Martorell), però ja s’estén a nord i sud.
  • Increment de la participació de camions en els accidents greus i mortals: l’AP-7 suporta actualment una mitjana més de 20.000 camions al dia en la majoria dels seus trams. Aquest augment s’agreuja també per l’envelliment del parc i la manca de professionals del transport per carretera. Segons l’última edició del mapa de risc iRAP, hi ha camions implicats en un percentatge molt elevat d’accidents mortals i greus (de 40% a 60% segons tram).

Proposta de solucions

L’informe del Club inclou una sèrie de solucions per tractar de pal·liar aquesta situació:

  • A curt termini, millorar tant la gestió de la via (velocitat variable, etc.) com la formació i la informació que reben els professionals del transport per carretera.
  • A mitjà termini, és necessari executar les obres que s’han anat prometent i no arriben (competència del titular de la via, el Ministeri de Transports). Entre les accions pendents d’execució figuren construcció de nous enllaços i millora dels enllaços existents, així com ampliacions de carrils.
  • A llarg termini, l’informe reclama una visió estratègica que integri inversions en rutes alternatives, potenciar el transport de mercaderies per tren i plantejar l’opció de pagament per ús per a transport de llarg recorregut que provingui de fora.

Conclusions

A mode de resum, l’informe conclou:

  • L’AP-7 es troba al límit de capacitat i els problemes que anteriorment afectaven el tram central s’han estès a tot el seu recorregut.
  • La situació en l’AP-7 és símptoma del retard en les inversions en mobilitat a Catalunya, perquè aquesta via està absorbint el trànsit que no pot circular per altres carreteres o amb tren. En aquest sentit, és víctima de la falta de planificació, de la falta d’inversions (en la xarxa viària i ferroviària) i d’un alliberament de peatges duta a terme sense un pla per a evitar les conseqüències.
  • Si no es realitzen les inversions necessàries en carreteres, l’AP-7 es convertirà en una via constantment congestionada, la qual cosa impacta en la qualitat de vida de les persones i la competitivitat de l’activitat econòmica.