Auditoria: Avaluació de l’aparcament públic a València centre
Anàlisi de la qualitat de l’aparcament públic a València centre, a partir de l’auditoria dels aparcament subterranis i la zona regulada d’estacionament en superfície.
17/07/2012

Objectius
L’aparcament constitueix actualment un element essencial de regulació i ordenació de la mobilitat urbana, que en els darrers anys, i arran de l’aparició del concepte de “mobilitat sostenible”, ha adquirit una funció addicional per a regular la demanda de l’ús del vehicle privat a la ciutat.
El RACC ha analitzat la qualitat de l’aparcament públic a València centre a partir de dues auditories:
- Aparcament en superfície: control de 323 places i enquesta a prop de 500 conductors per a valorar el nivell de servei als usuaris, l’afectació al conjunt de la ciutadania i el nivell de servei a la ciutat.
- Aparcament subterrani: anàlisi de 12 aparcaments per a valorar la qualitat de la informació a l’usuari, el personal de les instal·lacions, el grau d’accessibilitat i els equipaments disponibles.
El sistema de tarifa horària per a l’aparcament en superfície aplicat en nombroses ciutats comporta el deure de proporcionar un servei de qualitat als usuaris.
Conclusions
El sistema de regulació de l’aparcament en superfície presenta una valoració general de dues estrelles RACC (43 punts sobre 100), mentre que els aparcament subterranis obtenen 3 estrelles RACC (56 punts sobre 100).
L’auditoria recull les conclusions generals següents:
- Hi ha un marge de millora significatiu per a aconseguir que l’aparcament públic (en superfície i subterrani) de València constitueixi, no només un referent atractiu com a imatge de qualitat de la ciutat, sinó també un equipament eficaç per als usuaris i la ciutat dins d’una política global de mobilitat sostenible.
- La poca coordinació tarifària no contribueix a promoure una política de mobilitat més sostenible, perquè, en aquesta situació, els usuaris prefereixen seguir perdent el temps buscant plaça d’aparcament abans que accedir al centre en transport públic, o adreçar-se directament a un aparcament subterrani.
- La qualitat dels equipaments en alguns casos no està en concordança amb la tarifa de l’aparcament.
- No s’observen accions adreçades a promoure l’accés de vehicles amb menys impacte ambiental.
- L’absència d’un pla de mobilitat sostenible, com del que ja disposen la majoria de ciutats capital, segurament contribuiria a aquesta situació.
Un 32,7% dels conductors valencians considera que no hi ha aparcament a la ciutat, mentre que un 36% opina que el temps emprat per a trobar estacionament és excessiu: equival a 19 minuts de mitjana.
Recomanacions
Com a recomanació general, l’estudi indica la necessitat de fer una política coordinada de l’aparcament públic, promovent la millora general de la qualitat de la infraestructura per a l’usuari, i una visió integral cap a una mobilitat sostenible de la ciutat.
Aparcament en superfície
- Reordenar el disseny de les places d’estacionament regulat, definint les places de cordó i suprimint aquelles que no compleixin les mesures mínimes per a garantir la comoditat dels usuaris (5 metres de llarg per 2 d’ample).
- Afegir als cartells indicatius d’inici i fi de la zona regulada que siguin necessaris, i indicar la presència dels parquímetres.
- Revisar que totes les places regulades disposin d’un parquímetre en un radi de 50 metres, com a màxim.
- Fer una campanya de promoció de la zona blava per a millorar-ne la imatge que en tenen els ciutadans i definir-ne l’ús correcte.
- Establir uns criteris tarifaris adequats entre la zona blava, l’estacionament públic i el transport públic, d’acord amb els objectius de cadascun d’ells.
- Estudiar nous serveis que beneficiïn l’usuari (pagament pel mòbil) o incorporin criteris mediambientals en la regulació (bonificació vehicles elèctrics o d’alta ocupació, etc.).
Aparcament subterrani
- Establir algun sistema d’etiqueta o segell de qualitat dels aparcaments que informi els usuaris de la qualitat del servei de l’equipament.
- Definir criteris d’homogeneïtzació pel que fa a la senyalització emprada als aparcaments que en faciliti la interpretació per part dels usuaris.
- Aplicar criteris de disseny per a nous aparcaments públics. Nova regulació de la mida de les places.
- Aplicar amb caràcter d’urgència solucions per als paràmetres inclosos en el Factor 50 que no obtinguin una puntuació superior al 75%.
- Millorar els protocols de manteniment per a resoldre problemes de senyalització, neteja, etc., que una previsió i organització correctes poden solucionar a cost moderat.
- Millorar la senyalització de l’aparcament, principalment el direccionalment cap a les places buides i informació sobre les places lliures.
- Millorar la identificació de les zones d’aparcament per a facilitar la memorització de la plaça.
Més informació



