Programa per conscienciar sobre mobilitat segura a joves de 13 a 18 anys

Joves i Mobilitat

“Joves i Mobilitat” és un programa específic per a educadors que volen treballar la mobilitat segura amb alumnes d’ESO, cicles formatius i batxillerat. La campanya, impulsada per la Fundació RACC, proporciona als educadors i al professorat eines que els permeten reflexionar conjuntament amb els alumnes sobre seguretat viària i mobilitat.

Guanyadors de la 16ª edició

La 16a edició del concurs s’ha celebrat sota el títol “Les bicicletes, els joves i les noves mobilitats” i ha premiat els millors treballs sobre seguretat viària dels ciclistes. L’ús de la bicicleta ha augmentat exponencialment en els darrers anys, però encara no és un mitjà massiu i cal integrar-lo amb seguretat per al conjunt dels usuaris. Per això, l’objectiu del concurs ha estat impulsar els joves perquè reflexionin sobre la millor manera de fer un lloc a la bicicleta en la mobilitat quotidiana.

De nou, el concurs ha comptat amb una extraordinària participació: s’han presentat en total 1.312 treballs elaborats per 1.166 estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, així com nois i noies membres de casals de joves o centres de lleure, distribuïts en 504 grups procedents de 39 centres educatius de tot Catalunya.

Els guanyadors i finalistes d’aquesta 16a del concurs són:

ANUNCI GRÀFIC

VÍDEO PER INSTAGRAM

PROJECTE DE MILLORA DE LA SEGURETAT VIÀRIA

PROJECTE EDUCATIU EN MOBILITAT SEGURA D’UN CENTRE DOCENT

MILLOR CLASSE

  • Guanyadors: 1er Batxillerat (Classe A) de l’Institut Joan Mercader d’Igualada.
  • Finalistes: 3er d’ESO (Classe A) de l’Escola Cervetó de Granollers.

PROFESSOR/A MÉS MOTIVADOR/A

  • Guanyadora: Raquel Palomar Ramos, de l’Institut de Deltebre (Deltebre).
  • Finalista: Álvaro Martínez Estañan del Col·legi Claret de Valls.
    .

El lliurament de premis d’aquesta edició s’ha celebrat a la seu del RACC a Barcelona, amb la participació del president del RACC, Josep Mateu; el director general del RACC, Xavier Pérez; el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel; i el director general d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües, del Departament d’Educació, Joan Cuevas Expósito.

Objectius

A partir de les conclusions de l’estudi Joves i Conducció: un dret i una responsabilitat”, el RACC va desenvolupar una campanya amb l’objectiu de conscienciar els joves de la importància d’un canvi d’hàbits en temes de mobilitat i seguretat viària.

La iniciativa va incloure la creació del concurs Joves i Mobilitat, una proposta pedagògica organitzada pel RACC amb la col·laboració del Servei Català del Trànsit i el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que promou actituds i valors de mobilitat segura, sostenible i responsable.

Materials

La pàgina web Joves i Mobilitat conté una biblioteca de continguts de mobilitat, amb diferents propostes didàctiques pels educadors.

Concurs “Joves i Mobilitat”

En el marc del programa formatiu per a joves, des del curs 2007-2008 se celebra el concurs “Joves i Mobilitat”, impulsat per la Fundació RACC amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dirigit a alumnes de secundària, batxillerat, i de grau mitjà de cicles formatius de centres escolars de Catalunya, així com als joves de 13 a 18 anys de casals i centres de lleure. El concurs proposa als joves que ofereixin la seva pròpia visió sobre diferents aspectes relacionats amb la mobilitat i la seguretat viària. Poden participar de manera individual o en grups de fins a quatre membres.

S’atorguen premis als millors projectes en les categories d’anunci gràfic, vídeo per a Instagram i projectes de millora de seguretat viària, així com al millor professor i un guardó col·lectiu a la millor classe. Com a novetat hi ha un reconeixement especial al centre més compromès amb la mobilitat segura i responsable dels seus alumnes. En les 16 edicions celebrades fins a la data han participat en el Concurs Joves i Mobilitat més de 22.600 joves.

Activitat reconeguda amb el segell de Qualitat Educativa de l’Ajuntament de Barcelona.