Project Description

Programa per conscienciar sobre mobilitat segura a joves de 13 a 18 anys

Visita la pàgina web

Joves i Mobilitat

“Joves i Mobilitat” és un programa específic per a educadors que volen treballar la mobilitat segura amb alumnes d’ESO, cicles formatius i batxillerat. La campanya, impulsada per la Fundació RACC, proporciona als educadors i al professorat eines que els permeten reflexionar conjuntament amb els alumnes sobre seguretat viària i mobilitat.

Objectius

A partir de les conclusions de l’estudi Joves i Conducció: un dret i una responsabilitat”, el RACC va desenvolupar una campanya amb l’objectiu de conscienciar els joves de la importància d’un canvi d’hàbits en temes de mobilitat i seguretat viària.

La iniciativa va incloure la creació del concurs Joves i Mobilitat, una proposta pedagògica organitzada pel RACC amb la col·laboració del Servei Català del Trànsit i el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que promou actituds i valors de mobilitat segura, sostenible i responsable.

Materials

La pàgina web Joves i Mobilitat conté una biblioteca de continguts de mobilitat, amb diferents propostes didàctiques pels educadors.

Concurs “Joves i Mobilitat”

En el marc del programa formatiu per a joves, des del curs 2007-2008 se celebra el concurs “Joves i Mobilitat”, impulsat per la Fundació RACC amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dirigit a alumnes de secundària, batxillerat, i de grau mitjà de cicles formatius de centres escolars de Catalunya, així com als joves de 13 a 18 anys de casals i centres de lleure. El concurs proposa als joves que ofereixin la seva pròpia visió sobre diferents aspectes relacionats amb la mobilitat i la seguretat viària. Poden participar de manera individual o en grups de fins a quatre membres.

S’atorguen premis als millors projectes en les categories d’anunci gràfic, vídeo per a Instagram i projectes de millora de seguretat viària, així com al millor professor i un guardó col·lectiu a la millor classe. Com a novetat hi ha un reconeixement especial al centre més compromès amb la mobilitat segura i responsable dels seus alumnes. En les 14 edicions celebrades fins a la data han participat en el Concurs Joves i Mobilitat prop de 19.700 joves.

Guanyadors de la 14ª edició

Malgrat l’impacte de la covid-19, aquesta edició ha comptat amb una elevada participació gràcies a l’esforç i a la capacitat d’adaptació que han demostrat tant els joves com els seus professors. De fet, aquest 2021, ja s’han millorat les xifres de participació de la darrera edició d’abans de la pandèmia, el 2019: en total s’han presentat 1.346 treballs que han estat elaborats per 2.152 estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, així com nois i noies membres de casals de joves o centres de lleure, distribuïts en 608 grups procedents de 35 centres educatius de tot Catalunya.

La majoria de les propostes presentades al concurs han reflexionat sobre com millorar la seguretat de la mobilitat en l’entorn escolar amb l’objectiu d’incrementar la protecció dels alumnes quan entren o surten de l’escola o l’institut. En aquest sentit, els treballs s’han centrat en iniciatives per reduir el trànsit en hora punta, com ara compartir vehicle o tallar els carrers dels voltants dels centres escolars, així com projectes de millora de la mobilitat en l’àmbit local, com ara l’impuls de carrils bicis.

Els guanyadors i finalistes d’aquesta 14a edició del concurs ‘Joves i Mobilitat’ són:

ANUNCI GRÀFIC

  • Guanyadora: Carla Ruiz Herreros, alumna de Cicle Formatiu de Grau Mitjà de l’Escola d’Art de Vic, pel treball “Camí a l’escola”.
  • Finalistes: Tecla Martínez i Laura Terrón, alumnes de 3r d’ESO B del Col·legi El Carme, de Tarragona, pel treball “Go with caution”.

VÍDEO PER A INSTAGRAM

  • Guanyadors: Bruno Artigau, Aida Cortada i Laura Lis, alumnes de 4t d’ESO A del Col·legi Montserrat, de Barcelona, pel treball “Sempre en verd”.
  • Finalistes: Amélie Bobbio Bernaola i Laia Cho Di Carlo, alumnes de 3r d’ESO C del Col·legi Pare Manyanet, de Barcelona, pel treball “Jo corro perill”.

PROJECTE DE MILLORA DE LA SEGURETAT VIÀRIA

PROJECTE EDUCATIU EN MOBILITAT SEGURA D’UN CENTRE DOCENT
Desert

MILLOR CLASSE

  • Guanyadora: 4t d’ESO A de l’Institut Can Jofresa, de Terrassa.
  • Finalista: 2n d’ESO C de la Institució La Vall, de Bellaterra.

PROFESSOR/A MÉS MOTIVADOR

  • Guanyadora: Helena Marsal, de l’Institut Can Jofresa, de Terrassa.
  • Finalista: Gemma Codina, de la Institució La Vall, de Bellaterra.

El lliurament de premis d’aquesta edició, celebrada telemàticament per la pandèmia, ha comptat amb la participació del president del RACC, Josep Mateu; el secretari general del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós; el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, i el sub-director general d’Ordenació Curricular del Departament d’Educació, Ramon Grau.

Activitat reconeguda amb el segell de Qualitat Educativa de l’Ajuntament de Barcelona.