Comparativa: Aplicacions d’informació de transport públic

Deu aplicacions per a mòbils que ofereixen informació sobre el transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona han estat provades i comparades.

24/09/2014

Objectius

L’estudi analitza deu aplicacions per a telèfons intel·ligents que ofereixen serveis d’informació de transport públic, la majoria centrats en l’àrea metropolitana de Barcelona. L’anàlisi forma part de l’Observatori d’APP de la Fundació RACC, que ha creat un protocol per a l’avaluació d’aplicacions per a mòbils centrat en aquelles relacionades amb diversos àmbits de la mobilitat.

El protocol fixat marca una sèrie de paràmetres objectiu d’anàlisi, i el seu pes en la valoració final:

  • Característiques generals (15% de la valoració final): espai que ocupa l’aplicació, modes de funcionament disponibles (on-line/off-line), connexió amb xarxes socials, model de negoci
  • Utilitat (40%): qualitat de la informació (precisió, actualització i personalització), cobertura geogràfica
  • Usabilitat (15%): si demana registre injustificadament, interfície d’usuari, idiomes disponibles
  • Disseny (15%): text, imatges, estructura de les pantalles, interfície d’usuari
  • Rendiment (10%): agilitat i rapidesa, gestió de la bateria i recursos
  • Privacitat (5%)

 

Conclusions

Totes les aplicacions analitzades presenten pràcticament les mateixes funcionalitats, interfície d’usuari i funcionalitats per a iOS i per a Android. Per això, les conclusions es poden considerar vàlides per a ambdós sistemes operatius.

  • Entre les funcionalitats més destacables hi ha el càlcul de rutes (rutòmetre), que permet indicar un origen i una destinació perquè l’aplicació proporcioni les diferents alternatives disponibles, bé combinant diversos modes de transport, bé en un sol mitjà.
  • Les aplicacions més completes (Moovit, Google Maps) ofereixen la possibilitat de guiar l’usuari fins a la destinació pas a pas, proporcionant-li a cada moment informació geolocalitzada sobre el pas següent a realitzar.
  • Moovit és l’aplicació que ha obtingut millor qualificació. És l’única que proporciona informació en temps real sobre gairebé tots els mitjans de transport públic disponibles actualment a l’àrea metropolitana de Barcelona.
  • Entre les aplicacions centrades en un únic mitjà de transport, AMB Temps Bus obté la millor puntuació i destaca per ser una aplicació molt eficient, intuïtiva i ben dissenyada.

Més informació

 Estudi comparatiu d?aplicacions d?informació de transport públic 2014