Comparativa: Aplicacions per a evitar distraccions al volant
Quatre aplicacions per a evitar distraccions al volant han estat provades i comparades. No s’ha identificat cap aplicació que resolgui satisfactòriament aquest problema.
01/10/2015
Objectius
El protocol desenvolupat per la Fundació RACC fixa una sèrie de paràmetres d’anàlisi i el seu pes en la valoració final, expressada en “estrelles RACC”. Les característiques específiques de les aplicacions per a evitar distraccions han requerit adaptar el protocol habitual per a analitzar els factors i paràmetres següents:
- Activació de l’aplicació: permet l’activació/desactivació manual? Permet detectar automàticament l’activitat de conducció? Ho fa per detecció de moviment? Ho fa a partir de la sincronització amb el sistema mans lliures per Bluetooth del cotxe?
- Resposta automàtica predefinida a missatges entrants: resposta a SMS / correu electrònic
- Lectura de missatges entrants: lectura de SMS / correus electrònics –aquí valorem si la conversió de text a veu funciona correctament per als idiomes català i castellà, si s’entenen correctament els missatges, si informa de manera clara el remitent, etc.
- Notificacions (visuals/auditives): les bloqueja?
- Trucades: les bloqueja?
- Manipulació d’altres funcionalitats/apps: per exemple apps de navegació, de música, etc. Ho permet? Permet enviar missatges tipus Whatsapp?
Conclusions
L’aplicació ideal seria aquella que aconseguís bloquejar totes les comunicacions entrants (excepte trucades de veu si hi ha un dispositiu mans lliures Bluetooth disponible), llegís de forma clara i entenedora els missatges importants i permetés dictar missatges, però no teclejar-los.
Entre les aplicacions analitzades, la més completa és Conduint, desenvolupada pel Servei Català de Trànsit, amb 66 punts sobre 100 i tres estrelles RACC. En general, la resta d’aplicacions avaluades tenen una utilitat bastant limitada.