Estudi. Setè Baròmetre RACC de la mobilitat ciclista a Barcelona i als seus accessos
La setena edició del “Baròmetre RACC de la mobilitat ciclista a Barcelona i als seus accessos” assenyala un estancament de la bicicleta a Barcelona i els seus accessos, tot i les mesures desenvolupades per incentivar el seu ús.
15/07/2025

Objectius
El “Baròmetre RACC de la mobilitat ciclista a Barcelona i als seus accessos” analitza els hàbits i l’opinió de les persones que es desplacen en bicicleta per la ciutat i també en els accessos de la capital catalana. Els principals objectius de l’estudi són:
- Millorar la percepció de la seguretat dels ciclistes amb millors infraestructures i serveis.
- Aportar coneixement sobre la mobilitat en bicicleta.
- Incentivar a les administracions per augmentar l’ús dels mitjans sostenibles.
- Fomentar la cultura de la bicicleta.
Per a l’elaboració de l’estudi, el RACC ha realitzat més de 40.000 aforaments en 14 carrils bici representatius de la ciutat i els seus accessos en dies laborables i 800 enquestes a ciclistes. A més, s’han realitzat prop de 3.000 controls de velocitat per valorar els compliments d’aquests límits en els carrils bici.
Conclusions
Entre les principals conclusions de l’estudi destaca la constatació de l’estancament de la mobilitat en bicicleta a Barcelona i els seus accessos. Segons l’últim estudi de l’Enquestes de Mobilitat en Dies Laborables (EMEF), la mobilitat en bicicleta a la ciutat de Barcelona va representar el 4,3% el 2024. Per la seva banda, el Baròmetre RACC assenyala també que el nombre de bicicletes que circulen pels carrils bici observats s’ha reduït un 6% respecte a l’any 2024.
Altres conclusions rellevants de l’informe són:
- El 56% dels ciclistes de repartiment (delivery) no respecta el límit de velocitat als carrils bici de Barcelona.
- El 13% dels ciclistes de Barcelona i els seus accessos assegura que no pot fer tot el seu recorregut habitual en xarxa ciclable, però el 54% dels ciclistes urbans considera que la infraestructura ja és suficient.
- El 42% d’accidents de bici amb un tercer implicat a Barcelona són entre usuaris que comparteixen el carril, segons els enquestats en el baròmetre.
- El carril bici de Via Augusta registra el menor nombre de ciclistes de Barcelona i els seus accessos. Només el 1,5% d’usuaris de la via són ciclistes, a pesar que el carril representa un 21% de l’espai de la via.
Recomanacions
- Millorar la continuïtat i la connectivitat de la xarxa ciclable.
- Mantenir adequadament la infraestructura, mitjançant un manteniment regular que elimini elements de risc.
- Millorar el disseny de punts crítics, com la revisió de trams compartits amb vehicles de motor per evitar conflictes.
- Reforçar l’estacionament segur per a bicicletes, incrementant l’oferta d’aparcaments segurs al carrer i reforçant la seguretat contra robatoris.
- Impulsar la formació i l’educació viària, amb programes formatius bàsics per a ciclistes i usuaris de VMP, i el foment del coneixement de la normativa a través de campanyes escolars i urbanes.
- Avançar cap a una normativa més clara i homogènia, estudiant l’ampliació de l’ús obligatori del casc en els col·lectius ciclistes més exposats i homogeneïtzant criteris normatius per a VMP i bicicletes en espais compartits.
- Afavorir una mobilitat més segura i assegurada, mitjançant assegurances específiques per ciclistes i usuaris de VMP amb cobertures assequibles.