XXIX Fòrum Barcelona de Seguretat Viària

La 29a edició del Fòrum Barcelona de Seguretat Viària ha debatut al voltant de la influència de l’alcohol i les drogues en la conducció.

30/11/2023

Objectius

El consum d’alcohol i de drogues és un dels factors que més influència té en la conducció temerària, i el que suposa un risc més alt tant per als conductors i conductores com per als i les vianants.

Les xifres certifiquen que aquest continua sent un problema molt rellevant. L’any 2022, l’alcohol va tornar a ser la principal causa indirecta dels sinistres de trànsit a Barcelona: va influir en 225 sinistres, i es van detectar 14.307 conductors que conduïen sota els efectes de l’alcohol o de substàncies estupefaents, una mitjana de 39 al dia. El nombre de denúncies penals per conducció temerària interposades per la Guàrdia Urbana es va elevar a 50.

El 29è Fòrum Barcelona de Seguretat Viària vol compartir diferents enfocaments, tant des de la perspectiva policial i legal com social, institucional i de salut. Un repte que interpel·la a la corresponsabilitat entre usuaris i administracions.

El Fòrum Barcelona de Seguretat Viària és una trobada anual organitzada pel RACC, l’Ajuntament de Barcelona, el Servei Català de Trànsit i l’Associació Prevenció d’Accidents de trànsit P(A)T.

Programa

La jornada ha estat inaugurada per la comissionada de Convivència de l’Ajuntament de Barcelona, Montse Surroca. També han intervingut Josep Mateu, president del RACC; Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit; i Vicente Sánchez, president de Prevenció d’Accidents de trànsit, P(A)T. A continuació, es realitzarà un breu homenatge a Ole Thorson, referent de la seguretat viària i la mobilitat, mort al març de 2023.

La ponència inaugural ha estat a càrrec de Francisco Alonso, director d’INTRAS (Institut Universitari de Recerca en Trànsit i Seguretat Viària), amb el títol “La influència de les substàncies psicoactives en la seguretat viària: evidències de la recerca i la intervenció”.

Taules rodones

Els participants a les taules rodones, moderades per la periodista Mónica Peinado, han estat:

Taula 1. “Evolució i horitzó en la detecció de les drogues i l’alcohol en la conducció”

  • José Ángel Burrel, intendent i sotscap de la divisió de Trànsit de la Guàrdia Urbana
  • Francesc Parra, cap de l’Àrea Regional de Trànsit de la Catalunya Central dels Mossos d’Esquadra
  • Ana López, fiscal en cap de la Fiscalia de l’Àrea de Terrassa

Taula 2. “L’alcohol i les drogues en la conducció: una mirada social i sanitària”

  • Antoni Esteve, director d’AdSalutem, Institut del Son
  • Montse Bartroli, cap del Departament de Prevenció de les Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Barcelona
  • Geli Gallego, cap del Servei de Laboratori Forense de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), i forense adscrita al Jutjat d’Instrucció 29 de Barcelona
  • Lídia Segura, de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Departament de Salut

Ha tancat la jornada Laia Bonet, primera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, .