Estudi. La mobilitat a Barcelona quan arriba 1+ a la família

Un estudi del RACC i Zurich Seguros ha analitzat l’impacte del naixement dels fills en la mobilitat familiar en dies laborables a la demarcació de Barcelona. L’informe assenyala que cinc de cada deu famílies afirmen canviar la manera de desplaçar-se amb el naixement del primer fill.

25/01/2025

Objectius

El RACC i Zurich Seguros han presentat l’estudi “La mobilitat quan arriba 1+ a la família”, que ha analitzat el comportament dels ciutadans de la demarcació de Barcelona abans i després del naixement del seu fill, així com els canvis en el seu estil de vida i el criteri per triar un mode de transport o un altre.

L’estudi es basa en 1.000 enquestes en línia a residents de 25 a 55 anys de la demarcació de Barcelona.

Conclusions

Entre les principals conclusions de l’estudi destaquen les següents:

  • El 36% de les persones ha canviat de mode de transport després de tenir fills, augmentant l’ús del cotxe i reduint el del transport públic.
  • Comparades amb les famílies sense fills, les famílies amb fills utilitzen més modes actius (+1%), menys transport públic (-12,3%) i més vehicle privat (+10,7%). El 89% de les famílies amb fills disposa de vehicles, comparat amb el 71% dels qui no tenen fills.
  • El 48% de les famílies ha vist augmentar les despeses en mobilitat familiar, principalment pel major ús del cotxe.
  • El 37% de les famílies ha comprat o canviat de vehicle després de tenir fills.
  • Del conjunt de famílies que diuen que porten o acompanyen el fill a l’escola, el 53% declaren que ho fan a peu i el 33%, en cotxe. Només el 14% prioritza la sostenibilitat en els desplaçaments familiars.
  • El 56% troba el trajecte escolar amb cotxe còmode, tot i la congestió i la manca d’infraestructura adequada. En general, les famílies es mostren més crítiques quan més habitants té el seu municipi.
  • El 70% de les famílies troba que el teletreball facilita la seva gestió dels desplaçaments dels seus fills.

En resum, el naixement de fills augmenta l’ús del cotxe i les despeses de mobilitat, i el teletreball ajuda a gestionar aquests desplaçaments.