Objectius

El ràpid creixement de la mobilitat en vehicles de mobilitat personal (VMP) a les grans ciutats fa que sigui necessari aconseguir una bona convivència amb la resta de mitjans de transport i vianants i, al mateix temps, garantir que els usuaris de VMP circulin amb la màxima seguretat.

Els últims canvis legislatius, amb l’entrada en vigor el 2 de gener passat del nou Reglament General de Vehicles i Circulació, estipulen que els patinets elèctrics tenen prohibit circular per les voreres i zones de vianants. Tampoc poden fer-ho per túnels urbans, travesseres, vies interurbanes, autopistes o autovies. Els VMP són considerats vehicles amb caràcter general i estan obligats a complir les normes de circulació.

El RACC i Spin, la companyia de micromobilitat de Ford Motor Company i una de les principals empreses de lloguer de patinets elèctrics compartits que opera a Europa i als Estats Units, uneixen esforços per treballar conjuntament per l’educació viària en aquest àmbit i, d’aquesta manera, guiar la ciutadania en l’ús d’aquests nous vehicles que any rere any guanyen més usuaris a les zones urbanes.

Cursos

Els cursos de VMP es realitzaran, tant en llocs on opera la companyia Spin com en localitats on els patinets elèctrics tenen un ús estès entre els ciutadans. La formació és gratuïta, destinada a usuaris majors de 18 anys i consta d’una part teòrica i una part pràctica.

El RACC s’encarrega de desenvolupar la part de teoria i de pràctica en circuit tancat gràcies als formadors experts de les Escoles de conducció del RACC (Advanced Driving Center). Per la seva banda, Spin s’ocupa de posar a disposició dels alumnes els vehicles per desenvolupar les classes.

Tant el RACC com Spin, comparteixen objectius comuns de fomentar una mobilitat urbana més segura, sostenible i àgil, prenent com a punt de partida el paper imprescindible que els vehicles de mobilitat personal (VMP) i, particularment els patinets elèctrics, ocupen en la nova mobilitat urbana i en la promoció de la intermodalitat.

Activitats

Curs a la ciutat de Tarragona (29/02/2021): com a resultat de l’acord entre el RACC i Spin, el primer curs s’ha realitzat en la plaça Jacint Verdaguer de Tarragona, a l’aire lliure i seguint totes les mesures de protecció anti-covid. Ha comptat amb la participació de més d’un centenar alumnes, majors de 18 anys, que han pogut conèixer de manera gratuïta els principals aprenentatges teòrics i pràctics sobre com circular amb seguretat en patinet elèctric.